NEWS

【獨家訪問】明星都用 外國潮爆POPSOCKETS 有隱藏功能?

今時今日你都唔認識POPSOCKETS的話,實在太OUT!難道你唔發現Gigi Hadid、Kendall Jenner、victoria beckham等等名人同KOL手機上都有呢舊嘢?到底呢個圈圈有咩魔力,令大家愛上?小編喺訪問期間更發現創辦人David Barnett有自己獨特的用法!

Popsockets-1399284_889925627725740_2719441150051900970_o

螢幕快照 2018-06-25 下午5.46.51

只要在社交媒體打 #POPSOCKETS 你就會知道它有多紅!根據網上數據,2017年 POPSOCKETS 創下銷售3,500 萬顆的佳績。使用了特殊摺疊氣墊的 POPSOCKETS 有多有用法,包括:用手拍夾著,令手機不易滑下;支撐手機/平板電腦,方便放在桌上追劇、睇片;纏繞耳機線;甚至可以用以車上防滑等等(隱藏功能在訪問內容中揭曉),多層氣墊可隨時調整高度或角度,而不用時只要壓下去,便能輕易放入口袋,不佔空間。

IMG_2505

IMG_2506

螢幕快照 2018-06-25 下午5.47.08

螢幕快照 2018-06-25 下午5.46.20

POPSOCKETS 有多個款式挑選,包括香港獨有的麻雀系列、Marvel系列、水彩系列等等,應有盡有,亦有很多人都會選擇訂做,例如Victoria beckham的VB款式,甚至有不少網民會發揮自己的創意,設計出自己獨一無二的款式。

IMG_2532

IMG_2511

IMG_2512

螢幕快照 2018-06-25 下午5.44.39

POPSOCKETS 的想法來自於美國創辦人 David Barnett,他原本是一位美國的大學哲學教授,他一直有一個煩惱,就是用手機聽音樂時,耳機線總是混亂纏繞著!於是,在2010年的某一天,他買了兩個黑鈕扣,把它們黏在手機的背面,並把耳機線纏在鈕扣上,於是 David 就開始慢慢研發出 POPSOCKETS。在改進的過程中,他開發了大約60種不同的原型,最後以手風琴式的結構展開和折疊,讓它們既可以作為支架也可以作為手柄,亦不佔空間。

IMG_2540

訪問內容(經翻譯)

Q1. 你地認為 PopSockets 最好用嘅功能係咩?
David:我最鍾意嘅功能係喺酒吧,將手機放喺枱面,然後轉動來玩遊戲,又可以代替酒樽來玩True or Dare!
(這個就是小編指的隱藏功能!你們想不到呢?!如果有更好的隱藏功能,告訴小編吧!)
Betty:我鍾意它夠靚,可以做裝飾。

Q2. 你最鍾情既 PopSockets 系列係咩?
David:我用緊我喜歡嘅 NBA 球隊 warriors baller 和球星的號碼30號!兩舊一齊用(小編因為太緊張,手震了不好意思)
Betty:我仲勁Haha,三舊一齊用,因為決定唔到邊款式好。我喜歡的都是有Texture和Bling Bling。

IMG_2546 2

IMG_2547 2

Q3. PopSockets 既未來方向同發展大計?
David:我們會到不同國家推廣和發展,希望有人更多人認識 PopSockets。
Betty:對,就好似而家咁,喺香港搞活動。

Q4. 除左同Marvel Crossover,黎緊仲會唔會有機會同其他品牌做crossover?
David:我們正在與迪士尼和Sanrio商討,要討論合作是一年漫長的事,並不簡單。

Q5. 市面上咁多翻版, 點樣可以保持領導地位?
David:對,特別是內地,翻版問題很嚴重,唯有慢慢打擊。
Betty:除了打擊,也會做不同的Crossover吸引人買。

POPSOCKETS
銷售點:部份百老匯、HMV、LOG-ON、Hong Kong Joint-Us Press Ltd.、中華書局有售
查詢電話:3403 2813
Sheryl Lo