TRENDS

你一定認得!70、80、90後經典書包回顧

 【型袋篇】

70後 MD20 Mandarina Duck

由細到大,聽家姐講MD20(讀音:M Duck 貳拾),一直也不知道到底是哪一隻鴨。今天終於知道MD20 全名是Mandarina Duck,而且現在仍然有持續發售,新款仲幾靚添,真心驚訝,失覺!失覺!

7257e2c2ac4263ee90e56f9d089b9f92

12

80後 TOUGH

當年,想揀個與眾不同的型仔書包,去 TOUGH 搵是常識吧?!想當年以學生哥來說,算是貴價了。

tou57609em

 

90後 Cote&Ciel

買款,Cote&Ciel 簡約又帶點建築風格的袋款,走型格的男同學都在揹,不過同當年的TOUGH 一樣,以學生哥來說,算是貴價了。

TheTrend.hk-www.instagram.com 2017-08-30 20-25-47

 

 


 

【時尚名牌篇】

70後 Bold袋 Piero Guidi Linea Bold

老實講,呢個名我好陌生,但見到袋款就認得那塊大大的鐵牌了,幼兒年代見過家姐媽咪用過,由細個到今日,我都唔明點解會鐘意揹住舊鐵出街,可能講 Fashion,我真係識條鐵。

14

 

80後 Patrick Cox、Vivienne Westwood

追名牌的同學,一定會在 Patrick Cox 和 Vivienne Westwood 書包中二選一,女仔D的會揀 Vivienne Westwood,想型D 當然係揹 Patrick Cox。

15

90後 MCM、FENDI

90後最Hit 的名牌書包,應該是MCM 或 Fendi 吧,可見現在的社會環境真的比我那一代好多了... … 哭~

13

 


 

【男同學篇】

70後 Jopej 棺材袋

那些年的男同學,書包選擇無女同學咁多,但一個Jopej 棺材袋,已經型哂。今時今日,仍然是 Vintage 店人氣款。

16

 

80後 Laosmiddle 、Lafuma

男同學的選擇依然不多,而 Laosmiddle 和 Lafuma 正是同學們最常見之選。現在還有學生揹嗎?

17

 

90後 Gregory、Arc’teryx 不死鳥

來到今天,明明選擇多好多,不過男同學們依然鍾情於某牌子的某款式,如 Gregory Classic Day 系列背囊、Arc’teryx 不死鳥 ARRO 22 背囊。

18

 


 

【名牌篇】

70後 Alviero Martini 地圖袋

駱駝色地圖袋,算是最襟興,到今日仍然有學生妹繼續捧場。

alvieromartini1classe

 

80後 agnes b voyage

當時最恨有一個 agnes b voyage,但當你已經擁有,就發現不停同人撞書包。

19

 

90後 The Chamridge Satchel Company

潮流興復古,英倫復古風的 The Chamridge Satchel Company,成功跑出。

下載 (1)

 


 

【背囊篇】

70後 Jansport

小時候,家姐哥哥上中學,媽咪話買背囊,Jansport 最襟用,家姐哥哥一人一個。

jansport

 

80後 Outdoor

到我上中學,Outdoor 才是王道,全班10個有8個揹,最難係唔撞款,那時千金難搵一Jansport了。

products-bag-b-3

 

90後 Herschel

大學畢業,朋友問我弟弟入大學,買咩書包好,唔要 out 咗的 outdoor,最後揀了10個有10個揹的 Herschel。

TheTrend.hk-www.instagram.com 2017-08-30 20-54-24

 

Photo source: Google, instagram

Charly Lam